Historien

Historien om Tooltec

Ensam är stark? Nja, vi på Tooltec håller nog inte riktigt med, se bara på historien om oss. Vi är faktiskt resultatet av en lyckad fusion av två starka varumärken, Tooltec och Högmans Industri Verktyg. Och just det köpet ligger som grund för den avancerade tillverkning som vi kan erbjuda våra kunder idag. Men vi tar det från början.

 

historien om tooltec

 

Bertil gick i bräschen

Tooltec grundades av Bertil Lindahl 1986. Med lång erfarenhet från Volvo Aero vågade han satsa på en sin egen verksamhet och affärsidén var enkel – företaget skulle tillverka komplicerade detaljer som krävde kunskap inom skärande bearbetning till flygindustrin. Sagt och gjort. Men företaget vidgade snabbt sitt affärsområde och blev så småningom världsledande på att ta fram formverktyg för tillverkning av fordonsdäck. Kunden var Gislaveds Däck och Tooltec växte.

 

Två blir ett

År 2006 skrevs historia igen, när Tooltec förvärvade trollhätteföretaget Högmans Industri Verktyg, ett anrikt företag som startades 1947 av Elis Högman. Även Högmans levererade specialverktyg åt flygindustrin, vilket passade som handen i handsken för Tooltec och de båda bolagens gemensamma kunskap och erfarenhet var ”a match made in heaven”. Men precis som hos våra kunder går utvecklingen snabbt framåt och den 1 april 2014 genomfördes ännu en stor affär. Företagets vd, Claes Haraldsson, köpte då Tooltec av Bertil Lindahl, tillsammans med Lars Dahl, ägare av Sibbhultsverken och Lars Sjöberg, ägare av Elektroautomatik AB. I april 2016 lämnar Lars Dahl Tooltec och på den vägen är det. Två företag blev ett och idag finns hela verksamheten under ett tak på Kardanvägen i Trollhättan.