MASKINPARKEN

Maskinparken – Tooltecs hjärta

Maskinparken är hjärtat i vår verksamhet. Vi har utvecklat och byggt upp parken genom åren, investering för investering. Maskinparken tillåter oss att ta uppdrag som få av våra konkurrenter klarar av och vi har även ett väl inarbetat system för logistik och processtyrning, som gör att vi snabbt kan växla om från små volymer till större serieproduktioner och samtidigt ta på oss komplicerade specialuppdrag.

Här nedan får du en inblick i vårt erbjudande och vilka maskiner som ingår i maskinparken. Du kan även skriva ut hela maskinlistan som pdf.

Fleroperationsbearbetning

Fleroperationsbearbetning är vår absoluta stolthet. Här utför vi extremt avancerad fräsning, gärna simultant 5-axlig bearbetning med höga toleranskrav och i svårbearbetade material som superlegeringar. Inom det här området utnyttjar vi vår mångåriga erfarenhet av CAD/CAM-beredning i Siemens PLM NX, vilket anses vara ett av marknadens mest avancerade beredningsverktyg för 5-axlig fleroperationsbearbetning.

Exempel på tillverkade produkter: Komponenter till jetmotorer och flygindustrin, gasturbiner och komponenter i superduplex för Subsea.

Gnistbearbetning

maskinparken gnistbearbetning

Trådgnistning och hålgnistning kompletterar vår avverkande bearbetning på ett utomordentligt sätt. Gnistbearbetning påverkas inte av materials skärbarhet och därför kan metoden användas där konventionell bearbetning inte fungerar. Vi har utvecklat och tillverkat en hålgnistmaskin med automatisk elektrodväxling. Det gör att vi på ett mycket effektivt sätt kan borra stora mängder hål i material som skulle skapa stora problem för traditionella borr.

Karusellsvarvning

maskinparken karusellsvarvning

Totalt har vi 12 karusellsvarvar och de utgör en central del av vår verksamhet. Vår specialitet är svarvning i superlegeringar, speciellt tunnväggig och med snäva toleranser och vi utför svarvningar i storleksområdet 400 mm till 2 500 mm, i höjder om maximalt 1 500 mm. Flera av våra karusellsvarvar är utrustade med drivna verktyg och styrd C-axel.

Exempel på tillverkade produkter: Separationsstystem för satelliter, lagerringar för vindkraftverk och brännkammarkomponenter till gasturbiner.

Bäddfräsning

Traditionell bäddfräsning är enkel men alla våra maskiner är utrustade med fem axlar. Med våra fyra stora fräsar har vi vana från att bearbeta superlegeringar och vår styrka är att kunna fräsa avancerade material. Våra fräsar kan ta komponenter med längd/diameter upp till 3 000 mm.

Exempel på tillverkade produkter: Strukturella komponenter till gasturbiner.

Mätning

I vårt kompletta mätrum kan vi kontrollera alla detaljer som lämnar Tooltec. I mätrummet utgör våra koordinatmätmaskiner, PC-DMIS, basen för vår verksamhet, men här finns även fler än 500 mätinstrument.Vi kan hantera ovanligt stora uppdrag då den största mätmaskinen kan mäta upp till 3 000 mm längd, 1 500 mm bredd och en höjd av maximalt 1 000 mm.

Kvalitetsverifiering

Vi skapar trygghet genom att använda kraftfulla digitala verktyg för att simulera bearbetningen redan innan den påbörjats. Statistisk processkontroll, egenfrekvensanalyser och utarbetade metoder för temperaturkompensering hör också till viktiga aktiviteter som alla syftar till att säkerställa långsiktig uppfyllnad av de höga krav som ställs.

Tooltec deltar också i fallstudier av restspänningstillstånd som drivs i samverkan med forskningsinstitut för att skapa ny förståelse kring komplexa materialegenskaper.

 

Nyinvestering på Tooltec

Investeringar av världsklass

”Vi ska sträva efter att vara en leverantör av världsklass, vi skall karaktäriseras av överlägsen kvalitet och leveranssäkerhet.” VD Claes Haraldsson citerar ur kundlöftet, ett löfte Tooltec strävar för att uppnå varje dag. 

clas_haraldsson maskinparken

Att bli en leverantör av världsklass är fullt möjligt. Det krävs självklart rätt resurser, precision och uthållighet, men det är ingen omöjlighet. Att däremot fortsätta att hålla samma höga klass över tid, det kräver något extra.

Det kräver en maskinflotta som kan ta uppdrag som få andra klarar av. Och det kräver investeringar som bibehåller dess kapacitet. Det kräver investeringar likt fleroperationsmaskinen DMC 210 FD. Inte bara innehåller den marknadens senaste teknik, den är också företagets hittills största enskilda investering.

”Vi kan nu erbjuda våra kunder en utrustning som tillverkar artiklar som möter de mycket höga kraven på teknik och kvalitetsutfall.” Med denna investering är Tooltec väl rustade för framtiden och utmaningarna som följer med den.

Läs kundlöftet i sin helhet.