På måndagen hade runt 150 personer samlats på Tooltec i Trollhättan för att inviga den nya 130 ton tunga maskinen som kommer kunna svarva och fräsa artiklar upp till 3,4 meter i diameter. Med på plats för att fira detta och klippa bandet till maskinen var också kommunalrådet Peter Eriksson.

Tooltec, som ingår i Sjösonkoncernen, utför avancerad komponenttillverkning – från idé till svarvning, fräsning och borrning – för kunder inom energi, försvars- samt rymd- och flygindustrin. Bolagets huvudkontor ligger i Trollhättan och dessutom finns en anläggning i Göteborg.
– Det här är en stolt dag för Tooltec och Trollhättan. Vi har gjort denna stora investering för 10-tals miljoner för framtiden – för att kunna ta oss an ännu fler och större arbeten till stora komponenter. Och givet maskinernas storlek så kommer vi bli en fortsatt viktig arbetsgivare här i Trollhättan, sa Claes Haraldsson, VD på Tooltec.
För att få plats med den nya maskinen som är åtta meter hög och väger 130 ton så har man först grävt ungefär 2 meter ner i marken inne i den befintliga anläggningen. Sedan har man pålat 20 meter långa pålar och skapat ett fundament för maskinen att stå på. Maskinen har sedan kommit levererad från Tyskland i 9 olika lastbilar och installerats under tre månaders tid. Nu äntligen är den på plats och kommer att kunna utföra arbeten på betydligt större stycken på omkring 10 ton.

På plats för att inviga maskinen var kommunalrådet Peter Eriksson:
– Näringslivet i Trollhättan blomstrar av att industriföretag som Tooltec satsar för framtiden genom investeringar som denna. Det märks att intresset utifrån för Trollhättan ökar hela tiden, säger Peter Eriksson strax efter att han klippt bandet till maskinen.
Maskinen kommer från och med idag arbeta för full hastighet. En befintlig och spännande kund är bolaget Beyond Gravity som tillverkar struktur artiklar för satelliter och bärraketer. Utan maskinen som Tooltec investerat i skulle den typen av uppdrag inte vara möjliga.

 

Claes Haraldsson, VD på Tooltec och Peter Eriksson, kommunalråd i Trollhättans Stad.