us

Maskinparken – Tooltecs hjärta

kristianlindahl

Att skryta är inte speciellt svenskt och visst tar det emot ibland. Men är det något vi är stolta över på Tooltec så är det vår fantastiska maskinpark som vi byggt upp under årens lopp. Den tillåter oss att ta uppdrag som få av våra konkurrenter klarar av och vi har även ett väl inarbetat system för logistik och processtyrning som gör att vi snabbt kan växla om från små volymer till större serieproduktioner och samtidigt ta på oss komplicerade specialuppdrag.

Här får du en inblick i vilka maskiner som ingår i vår maskinpark. Du kan även skriva ut en PDF för att få tillgång till hela listan.
Maskinlista (PDF, 0.1MB)

 

Karusellsvarvning

Totalt har vi 14 karusellsvarvar och de utgör en central del av vår verksamhet. Vår specialitet är svarvning i superlegeringar, speciellt tunnväggig och med snäva toleranser och vi utför svarvningar i storleksområdet 400 mm till 2 500 mm, i höjder om maximalt 1 500 mm. Flera av våra karusellsvarvar är utrustade med drivna verktyg och styrd C-axel.

Exempel på tillverkade produkter: Separationsstystem för satelliter, lagerringar för vindkraftverk och brännkammarkomponenter till gasturbiner.

 

Bäddfräsning

Traditionell bäddfräsning är enkel men alla våra maskiner är utrustade med fem axlar. Med våra fyra stora fräsar har vi vana från att bearbeta superlegeringar och vår styrka är att kunna fräsa avancerade material. Våra fräsar kan ta komponenter med längd/diameter upp till 3 000 mm.

Exempel på tillverkade produkter: Strukturella komponenter till gasturbiner, statorhus och lagerhus.

 

Fleroperationsbearbetning

Fleroperationsbearbetning är vår absoluta stolthet. Här utför vi extremt avancerad fräsning, gärna simultant 5-axlig bearbetning med höga toleranskrav och i svårbearbetade material som superlegeringar.  Inom det här området utnyttjar vi vår mångåriga erfarenhet av CAD/CAM-beredning i Siemens PLM NX, vilket anses vara ett av marknadens mest avancerade beredningsverktyg för 5-axlig fleroperationsbearbetning.

Exempel på tillverkade produkter: Komponenter till jetmotorer och flygindustrin, gasturbiner och komponenter i superduplex för Subsea.

 

Gnistbearbetning

Trådgnistning och hålgnistning kompletterar vår avverkande bearbetning på ett utomordentligt sätt. Gnistbearbetning påverkas inte av materials skärbarhet och därför kan metoden användas där konventionell bearbetning inte fungerar. Vi har utvecklat och tillverkat en hålgnistmaskin med automatisk elektrodväxling. Det gör att vi på ett mycket effektivt sätt kan borra stora mängder hål i material som skulle skapa stora problem för traditionella borr.

 

Kvalitetsverifiering

På Tooltec erbjuder vi våra kunder fullständig verifiering av tillverkade produkter. Detta utförs i vårt kompletta mätrum, där våra koordinatmätmaskiner utgör basen för vår verksamhet. I mätrummet finns mer än 500 mätinstrument och vi kan hantera ovanligt stora uppdrag. Den största mätmaskinen kan mäta upp till 3 000 mm längd, 1 500 mm bredd och en höjd av maximalt 1 000 mm.